Jotul kominki i piece

Kominki i piece

Stuv MicroMega

autor: Paweł Kralka

Współczesne budynki, z coraz bardziej zaawansowaną izolacją termiczną, nie potrzebują już tak silnego ogrzewania. W związku z tym obecnie kominki mogą być słabsze i mniejsze. Ich użytkownicy życzą sobie - i całkiem słusznie - spektakularnego widoku płomieni i nie czują satysfakcji, kiedy muszą oglądać ogień przez szybę niewielkich rozmiarów.
p-micromega4.jpgpin
Zobacz całą galerię
Przepisy prawa nakładają obowiązek produkcji urządzeń w poszanowaniu środowiska: trzeba wydobyć maksimum ciepła ze spalanego paliwa (nawet, jeśli mówimy o energii odnawialnej) i jak najbardziej ograniczyć emisję lotnych odpadów do atmosfery. Piec Stuv microMega stanowi odpowiedź na nowe wymagania. Urządzenie jest zgodne z najbardziej surowymi przepisami i normami europejskimi: DIN plus (Niemcy), 15a (Austria).
W celu uzyskania paleniska korzystającego z jak najmniejszej mocy, Stuv ograniczył pojemność komory spalania microMega . Jej wnętrze jest wykonane w całości z żeliwa, które jak wiadomo należy do bardzo odpornych materiałów, od dawna używanych do budowy pieców. Im bardziej przestrzeń komory jest ograniczona, tym wyższa temperatura i tym lepsze spalanie. Dobre spalanie to większa wydajność, co oznacza więcej energii skierowanej na ogrzanie domu, a mniej na podgrzanie atmosfery ziemskiej, jak też i mniej odpadów (emisja CO przy pełnej mocy wynosi <0,10%, a przy połowie <0,12%). W tym przypadku Stuv zaprojektował zupełnie inne rozłożenie drewna opałowego i całkowicie nowy system rozprowadzania powietrza służącego do spalania. Zalecana długość polan wynosi 30 cm.
Palenisko pomimo niewielkich wymiarów komory spalania, zachowało istotną wielkość z dobrą wizją na ogień. Dzięki tym sprzecznościom powstał szczególny kształt Stuv microMega. Moc urządzenia może zostać ustawiona pomiędzy
5 kW a 12 kW przy zachowaniu sprawności przewyższającej 80%, co pozwala go zainstalować zarówno w domu energooszczędnym, jak i tradycyjnym. W tym ostatnim jest to możliwe, o ile moc 12 kW
oferowana przez Stuv  microMega każe się wystarczająca. Tak będzie prawie zawsze, gdy dom posiada system centralnego ogrzewania.
Warto zauważyć, że urządzenie niezwykle łatwo zintegrować z architekturą samego wnętrza. Bryła kominka może zostać powiększona, jeśli z jednej lub drugiej strony paleniska zamontujemy zaprojektowane przez Stuv szafki.
Wnętrze każdej szafki może być urządzone zależnie od naszych potrzeb. Da się je zainstalować w ciągu kilku godzin, bez konieczności wykonywania większych prac, zachowując interesujące funkcje, takie jak przechowywanie zapasu drewna lub też wloty i ujścia powietrza. Można skierować przewód odprowadzania spalin ku górze lub w tył, za urządzenie (fi 180 mm). Palenisko może być wyposażone (opcjonalnie) w wentylator umożliwiający zwiększoną cyrkulację powietrza, który jest łatwo dostępny w wypadku czyszczenia i konserwacji wnętrza pieca.
Urządzenie bezpośrednio pobiera powietrze z zewnątrz (nawet w wypadku otwartego ognia). Podnoszona szyba umożliwia załadowanie pieca, a także jego działanie przy otwartym ogniu lub grillowanie.
Aby poprawić dopalanie polan drewna znajdujących się na spodzie paleniska, na nowo dopracowano system spalania: powietrze doprowadzane jest w różnych punktach wnętrza komory, dzięki czemu spalanie jest niemal całkowite, a szyba skutecznie czyszczona. Jeden prosty sterownik optymalizuje wprowadzanie powietrza w zależności od tego, jak duży płomień chcemy osiągnąć.
Podwójna uszczelka gwarantuje doskonałą szczelność. Jest to najważniejszy element, zapewniający właściwą jakość spalania i dlatego też został opatentowany. Podnoszone drzwiczki posiadają również mechanizm pozwalający otworzyć je do przodu, co ułatwia czyszczenie wewnętrznej części szyby. Prowadnice i mechanizm podnoszenia szyby są osadzone w ramie i bezpośrednio dostępne.
System barbecue Stuv microMega to propozycja zupełnie innego sposobu przyrządzania potraw: produkty zostają wystawione przed płomienie, a nie ułożone nad rozżarzonymi węglami. Potrawy pieką się dzięki promieniowaniu, zaś spływający tłuszcz nie wchodzi w reakcję z płomieniami, jak to ma miejsce w wypadku grilla płaskiego.
Urządzenie odznacza niezwykła prostota użytkowania. Wystarczy kilka sekund, żeby zamontować grill w piecu (nawet w czasie, kiedy ten działa!). Brytfanna ze stali nierdzewnej zbiera tłuszcze i soki powstałe w wyniku podgrzewania, dzięki czemu obracanie produktów nie powoduje zabrudzenia pieca lub podłogi. Zapachy nie rozprzestrzeniają się po domu, są wyciągane przez komin.
Tak więc nowe wymagania sprawiają, że takie marki jak np. Stuv mają pole do popisu, szukając najlepszych rozwiązań. Dzięki takim działaniom, dzień po dniu, z roku na rok, żyje nam się coraz lepiej i wygodniej.
fot. Stuvpin

fot. Stuvpin

fot. Stuvpin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek