Trendy i architektura

Bolton Residence

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

Kupując przepiękną, zadrzewioną działkę pod budowę swojego przyszłego domu w Quebec’s Eastern Townships, inwestorzy marzyli o postawieniu domu na wsi, który pozostawałby w całkowitej symbiozie z otaczającym go środowiskiem naturalnym. Nierówne, opadające ku zboczu wzgórza miejsce, przechodzące w naturalny płaskowyż powyżej, stanowiło optymalną lokalizację dla nowo projektowanego budynku mieszkalnego.

tiff-bolton-18-edit.jpgpin
Zobacz całą galerię

Bryłę domu tworzą dwie kubatury, zestawione jedna nad drugą, wyodrębnione zastosowanymi materiałami wykończeniowymi. Dolna bryła, której elewację stanowi okładzina drewniana, zakotwiona w zboczu wzgórza, stanowi podstawę dla wspornikowo przewieszonej drugiej bryły zlokalizowanej powyżej i stanowiącej poziom parteru domu. Budynek posiada dwuspadowy dach, którego skierowany ku niebu kształt tworzy złudzenie, jakby cały budynek unosił się między rosnącymi wkoło drzewami. Jednolite wykończenie powierzchni dachu i ścian zewnętrznych blachą, łączoną na rąbek stojący, zapewniło spójność wizualną obu elementów.

Z wnętrza domu rozpościerają się rozległe widoki na Mount Orford z leżącą u jej podnóża doliną, ujęte w ramy długiego, horyzontalnego okna, biegnącego niemal przez całą długość części dziennej domu. Strefa dzienna budynku zakończona jest rzeźbiarską formą płaszczyzn zamykających zlokalizowaną w tym miejscu kuchnię, za którą znajduje się część prywatna z sypialnią.

Geometryczne przestrzenie wewnątrz budynku definiują silne w swoim wyrazie, zestawione ze sobą płaszczyzny ścian, skosów dachu oraz podłogi, utrzymane w oszczędnej, surowej kolorystyce. Biel ścian i jasne drewno stanowiące okładzinę skośnych płaszczyzn sufitu i wykończenie blatów kuchennych, zestawione zostały z silnymi, ciemnymi formami elementów ścian oraz posadzki, wykonanej z płytek w kolorze antracytowym. Elementy wnętrza: sofa w salonie, krzesła i stół w jadalni, konsekwentnie utrzymane są w tej samej, oszczędnej kolorystyce, nadając wnętrzu minimalistyczny, prawie surowy charakter.

Przez niemalże całą długość salonu ciągnie się niska, poziomo ułożona wzdłuż ściany zewnętrznej, bryła kominka z prostym paleniskiem marki BIS® Nova, konsekwentnie utrzymana w ciemnoszarej kolorystyce. Z poziomej zabudowy wyrasta ku górze pionowa forma komina izolowanego. Takie rozwiązanie systemu kominowego umożliwiło projektantom niskie zamknięcie zabudowy kominka. Dzięki temu jego kubatura, pomimo swej długości, nie dominuje przestrzeni salonu, a harmonijnie wpisuje się we wnętrze i jego stylistykę. Od strony kuchni prostopadłościan kominka otwarty jest półkami mieszczącymi m.in. drewno kominkowe.

Reszta wnętrz konsekwentnie utrzymana jest w tej samej, oszczędniej stylistyce, co przestrzeń dzienna domu, zachowując dyscyplinę kolorystyczną. Schody prowadzące na piętro o prostej, geometrycznej formie, wykończone czarną okładziną, tworzą silny, geometryczny akcent, korespondujący doskonale z czarną ścianą przy kuchni i innymi elementami wyposażenia wnętrza w tym kolorze. Wśród detali i elementów wyposażenia uwagę zwraca ciekawie zaprojektowane oświetlenie baru oraz stojące przy nim designerskie hokery “Stool One” autorstwa Konstantina Grcica o silnie zgeometryzowanej, ażurowej formie. Z ikon designu architekci wykorzystali również krzesła Plastic Arm Chair projektu studia Charles and Ray Eames dla Vitra.

Architekci: _naturehumaine

Lokalizacja: Bolton East, Canada

Realizacja: 2014

Typ: dom jednorodzinny

Powierzchnia: ok. 160 m2

Fot: Adrien Williams & David Dworkind pin
Fot: Adrien Williams & David Dworkind pin
Fot: Adrien Williams & David Dworkind pin
Fot: Adrien Williams & David Dworkind pin
Fot: Adrien Williams & David Dworkind pin
Fot: Adrien Williams & David Dworkind pin
Fot: Adrien Williams & David Dworkind pin
il. _naturehumainepin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek