Trendy i architektura

Cabin at Norderhov

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

Dom autorstwa architektów z Atelier Oslo, uznanego biura projektowego, mającego w swym dorobku liczne nagrody oraz wystawy, zlokalizowany jest w lesie Krokskogen, w okolicy norweskiego miasta Hønefoss.

norderhov_1.jpgpin
Zobacz całą galerię

Powstał na zlecenie pary z Oslo, z przeznaczeniem na weekendową bazę wypadową dla właścicieli. Usytuowanie domu na zboczu zapewniło fantastyczne widoki na jezioro Steinsfjorden leżące poniżej. Teren, na którym powstał budynek, narażony jest na częste wichury. Aby zapewnić mieszkańcom komfortowe, osłonięte od porywów wiatru przestrzenie użytkowe na zewnątrz domu, w ścianach budynku zaprojektowano wnęki, dobrze osłonięte od wiatru i bezpośrednio doświetlone światłem słonecznym o różnych porach dnia.

Prosta geometria bryły domu na zewnątrz została jednolicie wykończona, na ścianach i dachu, płytkami z bazaltu, ułożonymi we wzór nawiązujący do tradycji budowlanych Norwegii. Staranność wykonania okładziny zapewniło zatrudnienie doświadczonych w swoim fachu rzemieślników.

Przy budowie domu zastosowano w dużej mierze elementy prefabrykowane. Główną strukturę budynku stanowią belki uzupełnione elementami ze sklejki. Dom posadowiono z wykorzystaniem stalowych prętów zakotwionych bezpośrednio w skalistym podłożu, co pozwoliło na wykonanie skrzydła mieszczącego przestrzeń dzienną, w formie okazałych rozmiarów wspornika przewieszonego nad zboczem poniżej, co dodało konstrukcji dodatkowego efektu lekkości.

Bryłę budynku zaprojektowano na planie zbliżonym do krzyża, którego ramiona mieszczą poszczególne strefy funkcjonalne domu: część dzienną, jadalnię, łazienkę oraz sypialnię.

Wnętrze domu architekci potraktowali rzeźbiarsko, dominuje w nim plastyczna forma sklepień płynnie zamykających przestrzeń od góry. Zakrzywione ściany i sufity wykonano z elementów czteromilimetrowej sklejki brzozowej. Ukształtowanie płaszczyzny podłogi wewnątrz domu podporządkowano ukształtowaniu terenu, czego efektem jest zróżnicowanie jej poziomu w poszczególnych pomieszczeniach. Stopniom będącym tego konsekwencją nadano nieregularne kształty, co podkreśla rzeźbiarskie potraktowanie przestrzeni przez projektantów. Dzięki takiemu zabiegowi architekci uzyskali także na poszerzonych stopniach dodatkowe płaszczyzny użytkowe, wykorzystywane jako siedziska i miejsce odpoczynku dla mieszkańców.

Na przecięciu ramion krzyża tworzącego rzut budynku, w sercu domu, architekci zlokalizowali kominek Meijifocus, o oryginalnej, centralnej formie, idealnie wpisującej się w tę przestrzeń. Stopnie wynikające z podwyższonego poziomu posadzki w tym miejscu dodatkowo eksponują i podkreślają jego rolę w przestrzeni. Palenisko stanowi element spajający poszczególne części domu, zlokalizowane w skrzydłach budynku. Oryginalna, oszczędna forma w całości przeszklonego paleniska francuskiej marki Focus wyrasta bezpośrednio z poziomu posadzki. Centralny, wykonany jako prosta forma z czarnej stali czopuch, płynnie przechodzi w stalowy komin izolowany zlokalizowany powyżej. Kominek stanowi jedyny element wyposażenia tej przestrzeni, co dodatkowo podkreśla jego dominujący charakter. Takie usytuowanie kominka zapewnia jego widoczność z poszczególnych pomieszczeń i wprowadza do nich magiczny nastrój tańczących płomieni, stając się jednocześnie elementem spajającym poszczególne wnętrza. Dla ustabilizowania struktury budowli, pod kominek wykonano betonowy fundament.

Architekci zadbali także o maksymalne wykorzystanie piękna otaczającej przyrody poprzez otwarcie budynku na otaczający krajobraz obszernymi taflami okien. Przestrzeń wewnątrz domu doświetlona jest dużymi przeszkleniami zajmującymi całą powierzchnię ścian w poszczególnych jego skrzydłach, wychodzących na jezioro. Staranne opracowanie detalu ram okiennych zminimalizowało ich widoczność z wnętrza domu, co umożliwiło jeszcze ściślejsze powiązanie wnętrza budynku z otaczającą go przyrodą, dając niezwykle atrakcyjny efekt przenikania obydwu przestrzeni i bezpośredniego obcowania z pięknem otaczającego krajobrazu.

Pracownia: Atelier Oslo,

Projekt: Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu, Marius Mowe, Jonas Norsted, Juan Ruiz, Bosheng Gan, Sveinn Thorarinsson, Emmanuel Ferm

Data ukończenia: 2014, Powierzchnia całkowita: 80 m2

Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin
Fot: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslopin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek