Trendy i architektura

Dom na wydmie - The Dune House (NL)

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

The Dune House, wzniesiony wśród wydm północnego wybrzeża holenderskiej wyspy Terschelling, wyraźnie zaznacza się swą bryłą w otaczającym krajobrazie i zapewnia jego mieszkańcom zapierające dech w piersiach widoki na Morze Północne.

030-woning-jk.jpgpin
Zobacz całą galerię

Determinujące otoczenie domu siły natury: morze, słońce i wiatr – miały w dużym stopniu wpływ na rzeźbiarskie potraktowanie jego bryły przez architektów. Projekt doskonale wpisuje się w teren, ściśle dopasowując się do naturalnego kontekstu otaczających go wydm. Poszanowanie dla środowiska naturalnego odegrało kluczową rolę w stworzeniu koncepcji domu ściśle związanego z otoczeniem. Dom i krajobraz współtworzą jedność, na wpół pogrążona w zboczu bryła domu swym kształtem wtapia się w otoczenie, unikając brutalnej z nim konfrontacji.

Holenderskie biuro Marc Koehler Architects pracę nad każdym projektem opiera na ścisłej współpracy z inwestorem, poznaniu jego nawyków i przyzwyczajeń, definiujących konkretne wymogi funkcjonalno – przestrzenne. Dzięki takiemu dialogowi z klientami: dwoma braćmi i ich rodzinami, możliwe było stworzenie kompleksowego projektu spełniającego wszelkie życzenia inwestorów i stwarzającego optymalne ramy dla ich życia. Zainteresowanie klientów współczesnym wzornictwem i technologiami oraz ich duża wrażliwość estetyczna w znacznym stopniu wpłynęły na przyjęte rozwiązania projektowe: od konstrukcji po najdrobniejsze detale wykończeniowe. Dzięki takiemu modelowi pracy – kompleksowemu podejściu do projektowanego obiektu, uwzględniającemu wszelkie jego aspekty, w którym każdy szczegół został przemyślany i zaprojektowany spójnie z przyjętą zasadą maksymalnej integracji architektury budynku i jego wnętrz z otoczeniem, możliwe było stworzenie domu o wyszukanej w swojej prostocie architekturze, unikatowego i jednocześnie doskonale wpisanego w kontekst miejsca. W efekcie powstało niezwykłe dzieło, wyróżniające się tak oryginalną drewnianą konstrukcją o charakterystycznym kształcie, budzącym skojarzenia z kryształem, jak też pełnym zespoleniem wnętrza domu z otaczającym go krajobrazem, uzyskanym przez hojne przeszklenia płaszczyzn tworzących ściany i dach domu, doskonale kadrujące roztaczające się przezeń widoki.

Szacunek dla środowiska podyktował zaprojektowanie konstrukcji domu z prefabrykowanych modułów drewnianych przy użyciu nowatorskiej technologii komputerowej BIM, co pozwoliło na ścisłą koordynację projektu architektury, konstrukcji i instalacji oraz kontrolę każdego detalu pod kątem jego spójności z resztą projektu. Dzięki temu zminimalizowano ilość odpadów przy prefabrykacji elementów budowlanych oraz uniknięto problemów na etapie wykonawczym. W efekcie zastosowanie do budowy prefabrykowanych, wycinanych laserem paneli drewnianych, znacznie skróciło czas budowy domu – po przewiezieniu elementów na wyspę, konstrukcję zmontowano w niecałe dwa tygodnie. Takie tempo prac podyktowane zostało m.in. poszanowaniem okresów ochronnych dla ptactwa gniazdującego wśród wydm.

Zastosowanie reguł budownictwa pasywnego dla zoptymalizowania bilansu cieplnego budynku oraz wykorzystanie odnawialnych źródeł energii do ogrzewania domu (paneli solarnych oraz opalanego biomasą kominka), czynią projekt przyjaznym środowisku naturalnemu i minimalizują jego negatywne oddziaływanie na ekosystem. Forma i lokalizacja wsporników, pergoli i żaluzji zostały starannie zaprojektowane pod kątem ochrony przed nadmiernym nasłonecznieniem. Oryginalnym kształtem przeszkleń projektanci podkreślili unikalność widoków roztaczających się z wnętrza domu. Kąt nachylenia i lokalizację przeszklonej płaszczyzny, tworzącej zachodnią połać dachu, zaprojektowano w sposób zapobiegający powstawaniu efektu odbicia lustrzanego na szybach, który mógłby zakłócić czystość roztaczających się przezeń widoków. Ścięta kubatura budowli wynika z uwzględnienia zasad aerodynamiki i dostosowania bryły do kierunków dominujących wiatrów.

Architekci ze szczególną uwagą dobrali materiały pod względem ich zgodności z naturalnymi elementami otoczenia, by jeszcze ściślej powiązać projektowaną architekturę z lokalnym kontekstem. W tym celu zidentyfikowano cztery podstawowe kolory dominujące w krajobrazie wyspy: srebrnoszary, ochrę, brąz oraz zieleń, inspirację znajdując w piasku wydm, trawiastej roślinności oraz lokalnej tradycji rzemieślniczej – obróbce drewna wyrzucanego na brzeg wyspy przez wody Morza Północnego. Przy wyborze materiałów ograniczyliśmy się do tej podstawowej kolorystyki, aby mieć pewność, iż żaden element nie będzie wyglądał „nie na miejscu”. - mówią projektanci.

Surowe betonowe ściany w przyziemiu zabarwiono na ciemnoszaro, dzięki czemu przypominają bazalt i kreują we wnętrzach tej części domu specyficzną, surową atmosferę. Na wyższych kondygnacjach beton, z którego wylano ściany i podesty, został zabarwiony na beżowo, tak by korespondował z odcieniem piasku wydm i ocieplił nastrój wnętrz tej części domu. Do wykonania elementów wyposażenia: szafek, zabudów stolarskich, mebli kuchennych i łazienkowych, użyto orzecha włoskiego, który swoim głębokim, ciepłym odcieniem nawiązuje do koloru drewna wyrzucanego przez morze, często spotykanego na tutejszym brzegu i stanowiącego podstawowy surowiec obrabiany przez lokalnych rzemieślników. Zielone i brunatne tkaniny obiciowe korespondują z kolei z porastającą wydmy roślinnością, zaprojektowane z myślą o możliwości dostosowania ich koloru w zależności od zmian w kolorze lokalnych roślin w ciągu roku.

Beton o piaskowym odcieniu, ciepłe drewniane okładziny na zewnątrz i wewnątrz domu oraz surowa stal dominują wśród materiałów użytych do budowy i wykończenia domu. Na zewnątrz płaszczyzny tworzące dach i ściany wykończono jednolicie deskami z czerwonego cedru, nadając całej bryle budynku ciepły, naturalny charakter. Dla uzyskania zróżnicowanego wyglądu elewacji w zależności od pór roku, drewno celowo pozostawiono w naturalnym stanie, tak by ciemniało w porach deszczowych, jaśniejąc i błyszcząc latem. Szerokie zastosowanie drewna jako materiału konstrukcyjnego, elementów stolarki okiennej, okładzin ściennych i podłóg, w znacznym stopniu definiuje estetykę budynku. Surowe drewno zastosowane jako materiał konstrukcyjny nie potrzebuje dodatkowego wykończenia, definiując powierzchnie ścian i podłóg jako jednolitą, rzeźbiarską formę o ciepłym charakterze i naturalnym rysunku. Powszechne użycie drewna zapewnia również dobry mikroklimat we wnętrzu: reguluje wilgotność, „oddycha” i zapewnia odpowiednią akustykę.

Inspiracją dla projektu Dune House była kontemplacja otaczającego krajobrazu oraz oszałamiające widoki Morza Północnego roztaczające się z działki. Wnętrze domu, przywołujące na myśl swoim otwartym charakterem przestrzeń loftu, rozmieszczone na zróżnicowanych poziomach – platformach, zorganizowanych wokół centralnie zlokalizowanej klatki schodowej, nawiązuje do zróżnicowanej rzeźby falujących na zewnątrz wydm.

Wnętrza zdefiniowane obszernymi skosami ścian zorganizowane są wokół centralnie usytuowanych schodów, pnących się wokół trzonu z okazałym, narożnym kominkiem na poziomie salonu. Masywna, wyróżniająca się ciemną okładziną bryła kominka znajduje optyczną kontynuację w jednolicie wykończonym, masywnym trzonie kominowym, oplecionym lekką konstrukcją jasnych drewnianych schodów. Centralnie usytuowany kominek stanowi trzon komunikacji pionowej – otwartych schodów organizujących strefy funkcjonalne wnętrza na licznych, zróżnicowanych stopniami poziomach, nawiązujących rozkładem do ukształtowania terenu na zewnątrz domu. Pokoje domowników zlokalizowano w przyziemiu. Na wyższych poziomach, tworzących rozległe, otwarte wnętrze, sprzężone klatką schodową, znajduje się przestrzeń dzienna domu. Jej kulminację stanowi strefa relaksu zlokalizowana na poddaszu i oferująca mieszkańcom miejsce kontemplacji oszałamiających, dziewiczych widoków wybrzeża Morza Północnego.

Projekt Dune House pracowni Marc Koehler Architects wyróżniony został m.in. nagrodą Nationale Bouwprijs 2015 w kategorii “Talent with Future” oraz Reynaers Project Prize 2014.



Projekt (architektura + wnętrza): Marc Koehler Architects, Holandia

Realizacja: 2014

Lokalizacja: Wyspa Terschelling

Powierzchnia całkowita: 180 m2

Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Fot.: Filip Dujardinpin
Il: Marc Koehler Architectspin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek