Trendy i architektura

Fall House

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

Fall House to trzypoziomowy dom letniskowy mający – bagatela – ponad 350 m2. Położony jest na Big Sur – jednym z bardziej spektakularnych fragmentów południowego wybrzeża Kalifornii. Projekt pracowni Anne Fougeron to budynek ściśle związany z terenem, na którym został zbudowany, w efekcie czego powstała architektura idealnie zespolona z otaczającym ją kontekstem i przestrzenią.  

fougeron_bigsur-1024.jpgpin
Zobacz całą galerię

Struktura budynku została solidnie związana z terenem za pomocą wspornikowej konstrukcji podtrzymującej przewieszoną nad urwiskiem bryłę. Zabieg ten miał na celu również ochronę delikatnego ekosystemu znajdującego się tam klifu oraz zapewnienie integralności i bezpieczeństwa całego budynku. Bryłę domu przewieszono nad skarpą, tworząc wewnątrz bezpieczne schronienie dla wypoczywających weń mieszkańców. Wnętrze domu stanowi swoisty kontrast i azyl przed surowością klifu i rozciągającego się poniżej oceanu.

Działka budowlana obejmująca m. in. ponad 75-cio metrowe urwisko opadające w kierunku zachodnim, oferuje zapierające dech w piersiach widoki nadbrzeża Pacyfiku. Jednocześnie narzuca znacznie ambitniejsze wymogi dla architektów niż zwykłe okna w elewacji, by umożliwić pełną kontemplację otaczającego dom krajobrazu. Część budynku wysuniętą w kierunku oceanu, zaprojektowano więc jako obszerny przeszklony wspornik, solidnie zakotwiony w skalistym podłożu.

Dwie główne elewacje domu są efektem ich ekspozycji. Z północnej strony domu obszerne tafle szklane dają możliwość podziwiania spektakularnych widoków wybrzeża. Elewacja południowa, wykończona okładziną z blachy miedzianej, przechodzącej w sposób ciągły na dach budynku, znakomicie chroni dom przed siłami natury. Przewieszony dach stanowi ochronę okien i strefy wejściowej przed agresywnym działaniem słońca i wiatru.

Wnętrze domu jest schronieniem, eleganckim azylem przed surowością i wielką skalą oceanu oraz skalistego klifu poniżej. Bryła domu składa się z dwóch prostokątnych boksów połączonych przeszkloną biblioteką. Jednopiętrowe betonowe skrzydło mieści sypialnie i pokryte jest zielonym dachem; stanowi też element spajający kubaturę domu z terenem. Niższy z prostopadłościanów, wspornikowo przewieszony, mieści apartament państwa domu. Całościenne przeszklenia zapewniają oszałamiające widoki. Górne piętro mieści otwartą kuchnię, przestrzeń dzienną połączoną z jadalnią; całość z podwieszanym sufitem wykończonym boazerią. Przedłużeniem przestrzeni wewnętrznej są obszerne tarasy i patio, oferujące możliwość wypoczynku wśród niezwykłego krajobrazu wokół domu.

Stosunkowo oszczędne wnętrza wyposażono w indywidualnie projektowane meble stanowiące zabudowę ścian. W meblościanki te wbudowano paleniska na bioetanol, które stanowią ich integralne elementy. Jedno z nich, o otworze zbliżonym do kwadratu, ociepla wnętrze salonu, drugie zaś zamyka narożnik zabudowy łazienkowej i ma kształt litery L.

Projekt Fall House został nagrodzony w 2014 r. AIA Small Projects Award.


Funkcja: Dom letniskowy
Projekt: Fougeron Architecture
Konstrukcja: Endres Ware Architects Engineers
Architektura krajobrazu: Blasen Landscape Architects
Lokalizacja: Big Sur, Kalifornia, USA
Powierzchnia użytkowa: > 350 m2

Zastosowane materiały i technologie:

  • fasada z blachy miedzianej
  • lany beton
  • konstrukcja stalowa
  • zielony dach
  • dach z blachy miedzianej
  • drewniana stolarka okienna
  • wewnętrzne okładziny z drewna
  • posadzki z piaskowca
  • szklenia o niskim współczynniku przenikania ciepłaograniczenie przeszkleń od strony południowej dla poprawienia bilansu cieplnego
  • użycie materiałów niepalnych dla zwiększenia bezpieczeństwa ppoż
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
Fot. Joe Fletcher Photographypin
il. Fougeron Architecturepin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek