Trendy i architektura

Les Écluses - Longueuil, Kanada

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

Rezydencja Les Écluses zbudowana została wśród historycznej zabudowy Longueuil – jednego z przedmieść Montrealu, na miejscu zniszczonego przez pożar budynku z epoki wiktoriańskiej. Architekci z kanadyjskiej pracowni Thellend Fortin Architectes położyli duży nacisk na uszanowanie charakteru historycznej zabudowy okolicy m.in. przez wyeksponowanie oryginalnych detali architektonicznych we wnętrzach projektowanego budynku.

lesecluses_photo5hd.jpgpin
Zobacz całą galerię

Elewację budynku wykończono (wykonaną na specjalne zamówienie) cegłą, połączoną z okładziną drewnianą z desek, używanych do wyrobu kadłubów w lokalnych stoczniach. Dla zachowania spójności budynku z miejscem, jako główny cel przyjęto stworzenie sugestywnej relacji architektury projektowanej rezydencji (korespondującej ze współczesnymi formami), z istniejącym otoczeniem. Zapewniało to jednocześnie jej uniwersalność i ponadczasowość poprzez operowanie klasycznymi formami i zastosowanie najwyższej jakości materiałów. Wprowadzenie języka współczesnej architektury w historyczny kontekst otaczającej zabudowy osiągnięto poprzez zastosowanie szlachetnych tekstur i materiałów wykończeniowych.

Jedną z głównych wytycznych projektowych było zachowanie we wnętrzach elementów uratowanych z pożaru. Zanurzone w historii miejsca i mające dla właściciela szczególną wartość emocjonalną, przedmioty poddano starannej konserwacji i wyeksponowano w nowo projektowanej rezydencji. Pieczołowicie zakonserwowane oryginalne, drewniane belki wykorzystano m.in. do efektownych schodów prowadzących na piętro budynku, posłużyły też jako doskonały materiał do wykonania indywidualnie projektowanych mebli. Ozdobę (tak wnętrz, jak i elewacji) stanowią, starannie odnowione i umiejętnie wkomponowane we współczesną architekturę budynku, oryginalne elementy stolarki drzwiowej oraz detali stolarskich.

Serce domu stanowi podwójnej wysokości salon, który otwiera się obfitymi przeszkleniami na zlokalizowany w jego przedłużeniu taras oraz basen, z dalszą perspektywą ogrodu. W ścianę salonu, znajdującą się naprzeciw schodów, wkomponowano dwustronny wkład kominkowy Stûv 21/85 DF o okazałym przeszkleniu, zapewniający kontakt z przestrzenią jadalni po jego drugiej stronie. W jej wnętrzu uwagę przykuwa dużych rozmiarów stół z siedziskami wykonanymi z masywnych drewnianych klocków.

Nowo projektowany budynek został zlokalizowany w północno zachodniej części działki, tak ażeby wyeksponować, rosnący w południowej części posesji, wiekowy klon, stanowiący główną jej dominantę. Pozostawienie tej przestrzeni niezabudowanej i skoncentrowanie nowo projektowanej rezydencji w przeciwległej części nieruchomości, stworzyło jasno zdefiniowane strefy, zapewniające intymność mieszkańcom osłoniętym tarasem i centralnie zlokalizowanym zewnętrznym basenem.

Oprócz wytycznych wspomnianych wcześniej, projekt domu oparto na jeszcze jednym założeniu. Plan przyziemia zorganizowano wokół serii otwarć i przejść, usytuowanych prostopadle do ulicy. Wspomniane przejścia – jak śluzy w kanale (do których odwołuje się nazwa rezydencji – Les Écluses) organizują funkcjonalne przejście ze strefy publicznej do prywatnej części domu, poprzez następujące po sobie otwarte i zamknięte kubatury poszczególnych elementów budynku.

Pierwszą kubaturę definiuje zewnętrzny podcień, który pełni rolę przejścia z publicznej strefy zewnętrza, do zapewniającego więcej prywatności wnętrza domu. Kolejna bryła mieści hall wejściowy, pracownię, pokój gościnny oraz przestrzenie półprywatne, dostępne dla gości. Strefę publiczną domu zamyka biała ściana, której horyzontalny charakter podkreślają pionowe klepki drewniane, również pomalowane na biało. W tym miejscu zlokalizowano klatkę schodową prowadzącą do piwnicy, łazienkę oraz ażurowe schody prowadzące na piętro.

Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Fot. © Olivier Samson Arcand / OSA Imagespin
Parter, il. © Thellend Fortin Architectespin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek