Trendy i architektura

Martin-Lancaster House

autor: arch. Hanna Łęcka-Wrębel, Miłosz Wrębel

"Oddzielnie, tradycja pozostaje w stagnacji, a nowoczesność wyparowuje. Razem, współczesność ożywia tradycję, a tradycja odpowiada dostarczając głębię i powagę". Octavio Paz *
martin-lancaster-2.jpgpin
Zobacz całą galerię
Martin - Lancaster House, autorstwa pracowni MacKay - Lyons Sweetapple Architects (o której wspominaliśmy w poprzednim numerze), osadzony jest w długiej i bogatej tradycji budownictwa drewnianego, kanadyjskiego wybrzeża Atlantyku. "Tradycja ta uczy kontekstu kulturowego oraz solidnego rzemiosła, co stanowiło dużą wartość dla naszych klientów" - wspominają architekci. Dom ten jest przykładem współczesnej interpretacji zasad budownictwa, którego oszczędna estetyka pozostaje na wskroś nowoczesna.
Kompleks tworzący Martin - Lancaster House, o łącznej powierzchni użytkowej ok. 280 m2, składa się z trzech zasadniczych brył, rozlokowanych na przeciwległych końcach wewnętrznego dziedzińca, mieszczących odpowiednio: domek gościnny/garaż, pawilon mieszkalny oraz service-bar. Te trzy formy oraz większość okien zlokalizowano wzdłuż południowej osi założenia, prostopadłej do linii brzegowej, ażeby maksymalnie wykorzystać energię słoneczną. Efektem takiego zabiegu jest przestronny trakt biegnący od drogi, obok garażu, poprzez dziedziniec, foyer, duży pokój, aż po taras zewnętrzny, oferujący rozległe widoki na morze oraz wybrzeże. Ze swoją niewidoczną bramą, wykończoną tak jak całość elewacji, gontem oraz stolarką drzwiową, wysunięty w stronę wejścia garaż, stanowi ukłon projektantów w stronę architektury wernakularnej.
Do prostej bryły pawilonu mieszkalnego, o dwuspadowym dachu, przylega betonowy graniastosłup mieszczący skierowane do wnętrza budynku palenisko. Również w tej realizacji architekci zastosowali wkład kominkowy ulubionej przez siebie marki Stuv - tym razem horyzontalny model 21/105. Takie ukształtowanie bryły budynku i umieszczenie paleniska w występie muru na zewnątrz (wyodrębnionego zastosowaniem odmiennego materiału), pozwoliło we wnętrzu uzyskać efekt paleniska, zlicowanego z płaszczyzną ściany zewnętrznej, ustanowionej przez okazałych rozmiarów przeszkloną fasadę. Pozwala ona na swobodne przenikanie się wnętrza z otoczeniem budynku: dziedzińcem oraz urzekającym krajobrazem nadbrzeża. Wewnątrz pozostawiono widoczne elementy konstrukcyjne, w postaci ogromnych, drewnianych ram. Surowe drewno pojawia się również jako okładzina wyspy kuchennej, zabudowa łazienki czy wykończenie schodów, harmonijnie łącząc się z nieskazitelną bielą ścian, sufitów i zabudów meblarskich oraz kominka, podkreślonych ciemnymi detalami. Całość wnętrza zaprojektowana jest z dużą dyscypliną i konsekwencją. Martin - Lancaster House stanowi przykład oszczędnej w formie, pozbawionej detalu, surowej architektury, która doskonale odpowiada wymogom szczególnie ostrego, zmiennego, nadmorskiego klimatu Nowej Szkocji, z naprzemiennymi cyklami mrozu i odwilży, okresów suchych i deszczowych. Zewnętrzne wykończenie budynku w goncie cedrowym: zarówno dachu, jak i elewacji, tworzy ciągłą, zwartą membranę. Rezygnacja z przewieszenia połaci dachowej, w stosunku do płaszczyzny ścian, uniemożliwia powstawanie sopli lodu w obrębie okapu, chroniąc poszycie przed nieszczelnościami.
Cztery warstwy około 10-centymetrowych gontów, połączone ze sobą na narożnikach, tworzą szczelną powłokę przeciwdeszczową, pracującą pod wpływem zmian temperatury i wilgotności, tworząc jednocześnie abstrakcyjny, nader współczesny efekt wizualny. Projektując Martin - Lancaster House architekci, z pracowni MacKay-Lyons Sweetapple, zadbali o ekologiczne podejście do zagadnień fizyki budowli, kładąc nacisk na zaprojektowanie wydajnego systemu grzewczego - ogrzewania podłogowego, opartego na wodach geotermalnych. Ryzyko przegnicia zewnętrznego poszycia i potencjalnie niskiej jakości powietrza wewnątrz budynku (w wyniku kondensacji) wyeliminowano, dzięki zastosowaniu specjalnej izolacji z pianki, likwidując jednocześnie konieczność wentylowania dachu poprzez okapy. Realizacja kanadyjskiej pracowni stanowi przykład architektury doskonale osadzonej w lokalnej przestrzeni i tradycji, która jednocześnie odważnie czerpie z niezwykle eleganckich w swej prostocie, nowoczesnych rozwiązań.
Projekt:
MacKay-Lyons Sweetapple Architects Ltd.
Halifax, Nova Scotia, Kanada Lokalizacja:
Prospect, Nowa Szkocja,
Kanada Powierzchnia:
ok. 280 m2 *-przekład własny autora
fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

il. MacKay - Lyons Sweetapple Architectspin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek