Trendy i architektura

Mororó House

autor: autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

Mororó House położony jest w górzystej okolicy, 180 km od São Paulo, w regionie znanym z surowego klimatu i niskich temperatur powietrza. Stworzona przez projektantów architektura zapewnia wygodne schronienie dla mieszkańców, w nieprzyjemne dni, w przytulnej, wykończonej ciepłym w odbiorze drewnem przestrzeni dziennej, a także W przylegającym doń “domu kąpielowym” z basenem i sauną, tak przyjemnie rozgrzewającą, zwłaszcza w jesienne i zimowe chłody.  

mk27_mororo.jpgpin
Zobacz całą galerię

Ta część domu, w całości stanowiącego prostą, wydłużoną bryłę leżącego prostopadłościanu, nakrytego dwuspadowym, pozbawionym okapu dachem, zapewnia oszałamiające widoki dziewiczego terenu rozpościerającego się dookoła, przez całkowite przeszklenie zarówno ścian, jak i połaci dachu. Przezroczysta dobudówka czternastometrowej długości, wyposażona została w specjalnie zaprojektowany system wentylacji, mający za zadanie zapobieżenie zjawisku kondensacji na szybach hali basenowej, tworzących jej wszystkie przegrody zewnętrzne. Umożliwia to pełną, niezakłóconą integrację z otaczającą dom dziewiczą przyrodą.
Dom usytuowany został nie na szczycie znajdującego się na działce wzgórza, jak pierwotnie chcieli jego przyszli mieszkańcy, lecz na jego stokach – w otoczeniu pięknego lasu sosnowego. To rozwiązanie zintegrowało budynek z otaczającą go przyrodą, tworząc ścisła relację z pięknem natury i krajobrazem roztaczającym się wkoło.

W niezwykle prostych, wręcz ascetycznych w formie elewacjach zewnętrznych, szczególnie silnie podkreślono dualizm bryły: transparentne przegrody basenu silnie kontrastują z szarym wykończeniem pozostałej części domu, mieszczącej przestrzeń dzienną, sypialnie i pomieszczenia pomocnicze. Prosty rytm równych okien tego fragmentu budowli przechodzi w jednolitą, techniczną w odbiorze teksturę blachy falistej, w południowo-wschodnim krańcu domu całkowicie pozbawioną otwarć. Obydwie części budynku oddziela masywna ściana kominkowa, mieszcząca dwa horyzontalne paleniska – jedno skierowane na basen, drugie na salon – oba otwarte, z miejscami na drewno po bokach kominka, oba o masywnych, geometrycznych obudowach, zaprojektowanych przez architektów budynku.


Wybór materiałów zastosowanych we wnętrzach, zwłaszcza wszechobecnego w nich drewna, nadał im przytulny charakter tradycyjnej górskiej chaty. Na życzenie przyszłych mieszkańców otwartą kuchnię od jadalni oddzielają przesuwne drzwi z białego drewna, po otwarciu całkowicie integrujące ze sobą przyległe pomieszczenia. Dzięki temu w strefie dziennej uzyskano obszerną, ciągłą przestrzeń wnętrza, ale też wyraźnie zaznaczone rozległą powierzchnią centrum domu przeznaczone na codzienne czynności domowników. Po jego bokach zorganizowano pozostałe strefy funkcjonalne: domową przestrzeń wellness, a po przeciwnej stronie – strefę prywatną z sypialniami. Do domu od wschodu i zachodu przylegają obszerne drewniane tarasy, powiększające (w okresie letnim) strefę wypoczynku i zapewniające dodatkową komunikację pomiędzy sąsiadującymi częściami budynku.


Wnętrza domu wyposażono zarówno w meble i przedmioty znanych projektantów i marek, jak i elementy zaprojektowane specjalnie do tego budynku przez jego architektów. Projektanci użytymi elementami wyposażenia złożyli pokłon ikonom współczesnego designu: przestrzeń jadalni zdobią lampy Bubble Lights autorstwa George'a Nelsona z 1950 r., w salonie stoją fotele Peacock Chair zaprojektowane w 1947 r. przez Duńczyka Hansa J. Wegnera, bujany fotel Rocking Chair tego samego autora oraz stolik kawowy Charlesa i Ray'a Eames'ów. Przy stole jadalnym, projektu autorów domu ze studia mk27 i przy kuchennej wyspie, stoją krzesła z giętego drewna Michaela Thoneta – XIX-wiecznego pioniera przemysłowej produkcji mebli. We wnętrzach nie brak też mebli współczesnych, brazylijskich designerów: głównym akcentem przestrzeni dziennej jest masywny drewniany stolik autorstwa Hugo Franca, przy którym stoi sofa Antônia projektu Pedro Mendesa. Przy basenie i na tarasie stoją zaś fotele Astúrias Fixa stworzone przez Carlosa Motta.

Dekoracje domu stanowią przedmioty ze zbiorów jego właścicieli: kolekcja szklanych naczyń i zbiór ceramiki, a także rzeczy nabyte w lokalnych antykwariatach, jak np. zabytkowe narty zdobiące jedną ze ścian oraz pamiątki rodzinne, nadające nowoczesnej architekturze domu przytulny, “ludzki” charakter.


Lokalizacja: Campos de Jordão , Brazylia

Projekt: czerwiec 2011

Zakończenie budowy: styczeń 2015

Powierzchnia działki: 17 800 m2

Powierzchnia zabudowy: 730 m2

Projekt / architektura: studio mk27  Marcio Kogan + Maria Cristina Motta

Projekt / wnętrza: Diana Radomysler - studio mk27

Architektura krajobrazu: Consuelo Grossi Pereira

Zdjęcia: Fernando Guerra

Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Mororó House, fot. Fernando Guerrapin
Plan parteru Mororó House, il. mk27pin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek