Trendy i architektura

Nieszablonowa zabudowa

autor: Rafał Rębisz

Zadaniem belgijskiej pracowni architektonicznej dmvA była przebudowa domku rekreacyjnego o strzelistym dachu i trójkątnej fasadzie, w wygodny, nowoczesny dom mieszkalny z wydzielonym miejscem pracy. Dom usytuowany jest w Brecht, w północnej części Belgii, na terenie byłego kompleksu rekreacyjnego, który gmina częściowo przekształciła w tereny mieszkalne.
dsc_0354.jpgpin
Zobacz całą galerię
Projekt nie mógł zakłócać charakteru całego parku, musiał więc stylem nawiązywać do pozostałych domków. Należało pamiętać również o tym, że do tej pory obiekt miał charakter letniskowy, a jego przebudowa pociągała za sobą konieczność spełnienia wymogów prawnych dla domów mieszkalnych. Jakby tego było mało, kolejnym problemem okazało się narzucone odgórnie ograniczenie powierzchni parteru do maksymalnie 80 m2. Zadanie nie należało więc do najłatwiejszych, lecz piękne usytuowanie domu rekompensowało architektom piętrzące się trudności. Architekci zdecydowali się na wykorzystanie konstrukcji szkieletowej budynku i stworzenie prostej dobudówki o fasadzie w kształcie trapezu. Wewnątrz, w miejscu łączenia się brył, bardzo silnym akcentem są krokwie - pozostałość po konstrukcji dachu, stanowiącego kiedyś również ścianę domu. Architekci co prawda mogli je usunąć, tworząc jedno duże, otwarte pomieszczenie, postanowili jednak pozostawić te elementy. Dzięki temu udało się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - uzyskali naturalny podział, pomiędzy strefą mieszkalną a pracownią inwestora, zachowując, czy wręcz podkreślając, charakter budynku. We wnętrzu dominuje biel, co wydaje się najlepszym rozwiązaniem ze względu na niewielką powierzchnię. Całkowicie przeszklone ściany dobudówki dają fantastyczny widok na ogród i pobliskie jezioro.
Na terenie posesji znajduje się również budynek gospodarczy i składzik drewna, dzięki czemu możliwa była oszczędność miejsca we wnętrzu domu. W przypadku tak niewielkiej powierzchni, wydaje się to być zbawiennym. W dobudowanej części domu zainstalowano przesuwne ściany, które pozwalają w szybki sposób całkowicie ograniczyć widok z zewnątrz, zapewniając mieszkańcom odrobinę intymności. Piętro jest w zasadzie jedynie sypialnią, podczas gdy na parterze, oprócz pracowni, znajduje się otwarta kuchnia, łazienka oraz salon, którego centralnym punktem jest piec wolnostojący belgijskiej firmy Stuv. Nie tylko ogrzewa budynek, ale niejako ożywia całe, dość ascetyczne, wnętrze. Opalane drewnem urządzenie świetnie wpisuje się poza tym w "naturalny charakter" domu i jego otoczenia, dzięki odnawialnemu paliwu. Zastosowanie pieca wolnostojącego daje również swobodę montażu i pozwala uniknąć dodatkowych instalacji. Za domem znajduje się taras, który dzięki otoczeniu lasu, wzmaga relaksujące odczucie obcowania z przyrodą. projekt: extension house vB4
pracownia: dmvA
inwestor: Rini van Beek
zespół: David Driesen, Tom Verschueren, Toon Verboven
lokalizacja: Brecht, Belgia
wykonawcy: Eddy Leys (stal),
Rudy Meyvis (drewno), Boomse Glashandel (szkło)
powierzchnia:
podstawowa 54 m2 + dobudowana 26 m2
rok ukończenia: 2011
fot. Mick Couwenberghpin

fot. Mick Couwenberghpin

fot. Mick Couwenberghpin

fot. Mick Couwenberghpin

fot. Mick Couwenberghpin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek