Trendy i architektura

Prince–Philip Residence

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

Projekt Prince–Philip House obejmował rozbudowę przestronnej, parterowej rezydencji królewskiej leżącej w Outremont, powstałej w latach 60. XX w. Outremont to jedna z dziewiętnastu współczesnych dzielnic Montrealu.

13tfa_night-view-from-the-terrace.jpgpin
Zobacz całą galerię

W 1875 roku ówczesna niezależna gmina Côte Sainte-Catherine zmieniła nazwę na obecnie funkcjonującą. W ciągu następnego stulecia ten typowo rolniczy obszar zamienił się w przedmieście rezydencjalne. W roku 2002 Outremont zostało włączone do Montrealu jako jego dzielnica.

Piętrowa dobudówka do pierwotnego, parterowego budynku, została usytuowana na fragmencie działki o stromym zboczu, oferującym wspaniałe widoki. Daje ona możliwość podziwiania okolicy, m.in. dzięki obfitym przeszkleniom części mieszkalnej, zlokalizowanej na piętrze domu, która wznosi się nad, włączoną w powierzchnię tarasu, niezabudowaną przestrzenią na poziomie parteru.

Koncepcja architektoniczna zakładała dodanie do istniejącego domu przestrzeni dziennej w formie długiej wstęgi usytuowanej w poprzek, na przedłużeniu istniejącej budowli. Wstęga ta zakręca, oferując dzięki temu obszerne panoramy otaczającego dom krajobrazu.

Bryła nowo wybudowanego skrzydła, wykończona w antracytowej okładzinie z betonu, wychodzi na basen z malowaną na biało, betonową niecką. Basen otoczony jest, przewieszonym nad poziomem terenu, tarasem wykonanym z piaskowca. Naturalna kolorystyka, zastosowana przez projektantów, doskonale koreluje z imponującymi koronami rosnących w pobliżu klonów, oferujących cień i schronienie w sercu wielkiego miasta.

Nowo projektowana część domu w pełni wykorzystuje unikalną topografię miejsca, tworząc z tarasu i ulokowanego tam basenu doskonałe punkty widokowe, umożliwiające mieszkańcom obserwowanie okolicy. Umeblowane kanapami patio zapewnia właścicielom optymalne warunki dla relaksu, a odpowiednia aranżacja przestrzeni na zewnątrz domu scala go z ogrodem otaczającym budynek.

Transparentność ścian budynku, uzyskana przez obfite przeszklenia, tak w nowej kuchni, jak i w jadalni oraz salonie, zapewnia spójność wnętrza z zewnętrzem domu i jego odpowiednie doświetlenie światłem dziennym. Zastosowanie bieli w części kuchennej dodatkowo rozświetla wnętrza i daje poczucie czystości nowo projektowanej przestrzeni. Uzupełniona drewnem podłóg, całość posiada wyrafinowany charakter.

Panoramiczny kominek gazowy, usytuowany na jednej ze ścian salonu jako jego dominanta, nie tylko gwarantuje odpowiednie dogrzanie w chłodne dni tej części wnętrza, ale też ożywia całość otwartej przestrzeni tańczącym rysunkiem płomieni.

Funkcja: dom jednorodzinny
Projekt: Thellend Fortin Architects
Lokalizacja: Outremont, Montreal, Kanada
Powierzchnia: 225 m2 (wnętrze) 185 m2 (basen + taras)
Realizacja: 2012 - 2014 r. 

 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
 Fot. Charles Lanteignpin
il. Thellend Fortin Architectspin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek