Trendy i architektura

The Dune House

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

The Dune House w Thorpeness stanowi doskonałą, a zarazem zdumiewającą przyjętymi rozwiązaniami interpretację typowego dla brytyjskiego wybrzeża domu mieszkalnego. 

dune-house-exteriornight-(3).jpgpin
Zobacz całą galerię

Zaprojektowany przez norweskie biuro budynek jest pierwszą angielską realizacją architektów, zrealizowaną na zlecenie Living Architecture. Organizacja ta, promująca światowej klasy, nowoczesną architekturę, inwestuje w realizacje całorocznych budynków mieszkalnych przeznaczonych pod wynajem na terenie Wielkiej Brytanii, zlecając ich projekty zarówno renomowanym, jak i „wschodzącym” pracowniom architektonicznym.

Pracownia JARMUND/VIGSNÆS ARCHITECTS (JVA), założona w 1996 roku, to stosunkowo młode norweskie biuro, mające w swoim portfolio m.in. serię znakomicie wykonanych (przy jednoczesnym zachowaniu rozsądnych budżetów) domów mieszkalnych w Oslo i jego okolicach, współpracę z Norweskim Ministerstwem Obrony, galerię sztuki Trafo w Asker oraz Oslo School of Architecture.

Dune House autorstwa JVA powstał na południowym krańcu Thorpeness, miejscowości położonej w hrabstwie Suffolk, w regionie East of England, na wschodnim wybrzeżu Morza Północnego. Dom zbudowano na miejscu wznoszącego się tam wcześniej starego budynku. Dune House to całoroczny dom przeznaczony na wynajem, będący trzecią inwestycją firmy Living Architecture.

Warunkiem uzyskania pozwolenia na budowę było nawiązanie do form lokalnego, typowego dla brytyjskiego wybrzeża budownictwa mieszkalnego. Wielospadowa, na wskroś współczesna, ciemna bryła poddasza, unosi się nad całkowicie przeszklonym, transparentnym parterem. Bryła domu w oryginalny sposób koresponduje z tradycyjną architekturą domów znajdujących się w sąsiedztwie, często oferujących typowe dla Wielkiej Brytanii usługi „bed and breakfast”.

Najważniejszą kwestią było dla nas stworzenie budynku nie tylko dobrze wpasowanego w lokalny kontekst, ale będącego jednocześnie świeżym powiewem nowości - mówi projektant domu, arch. Hakon Vigsnaes. Trójkątne ściany szczytowe są typowo angielskie, niespotykane w Norwegii, dlatego chcieliśmy z nich uczynić dominujący element projektu.

Zachowując charakterystyczną dla okolicy formę budynku z wielospadowym dachem, architekci stworzyli jednocześnie na wskroś oryginalny projekt, wyróżniający się z otaczającej zabudowy swoją nowoczesnością i prostotą. Pozbawione okapu ciemne połacie dachu wykończonego metalowymi panelami, tworzą optyczną całość z czarnymi ścianami szczytowymi poddasza, urozmaiconymi asymetrycznie rozmieszczonymi kwadratowymi oknami. Dzięki całkowitemu przeszkleniu ścian parteru, górna kondygnacja tworzy odrębną, oderwaną od ziemi bryłę, o silnej, rzeźbiarsko potraktowanej formie, całkowicie dominującej architekturę budynku. Dolna kondygnacja stanowi odrębną, delikatną i transparentną część, pozbawioną związku z poddaszem i stanowiącą dla niego niemal niezauważalną podstawę.

Parter budynku o regularnym, prostokątnym rzucie posiada całkowicie przeszklone ściany zewnętrzne. Jest jednocześnie otwarty na otaczający krajobraz i chroniony przed surowymi wpływami klimatu przez częściowe zagłębienie domu w wydmie, na której powstał. Porośnięty trawami teren otaczający budynek, osłania otwarte pomieszczenia z tarasami od silnych podmuchów nadmorskich wiatrów. Przesuwne drzwi przeszklonych narożników parteru, po rozsunięciu dodatkowo podkreślają efekt oderwania górnej kondygnacji od podłoża i zapewniają 360–stopniową panoramę okolicy.

Dolną kondygnację domu zajmuje rozległa przestrzeń dzienna, znajdująca kontynuację w przyległych doń tarasach. Obszerny salon z jadalnią zamyka masywna, betonowa ściana z dużym, narożnym kominkiem, oddzielająca go od zabudowanej klatki schodowej, kuchni oraz małego „gościnnego” apartamentu. Sercem strefy dziennej jest nieco obniżona powierzchnia przed paleniskiem, wokół której rozmieszczono kanapy oraz stół jadalny, wyróżniona odmiennym materiałem w postaci mozaiki. Tym samym materiałem wykończono przegłębiony fragment ściany przy palenisku, optycznie wiążąc go z podłogą. Oszczędne wnętrze o stonowanej, chłodnej kolorystyce ociepla drewniana okładzina sufitu, z dyskretnymi pasami lamp wkomponowanymi w szerokość desek.

Prostokątny obrys poddasza podzielono nieregularnym układem ścianek działowych, wydzielającym pomieszczenia o asymetrycznych kształtach. Taki plan piętra jest konsekwencją rozrzeźbionej, wielospadowej konstrukcji dachu. Pomimo z pozoru chaotycznego kształtu pomieszczeń, w większości pozbawionych kątów prostych, przestrzeń poddasza została zaprojektowana z dużym naciskiem na jej funkcjonalność. Zaprojektowano tam obok niewielkiej strefy wspólnej, przyległej do klatki schodowej, mieszczącej bibliotekę i taras, cztery apartamenty dla gości. Każdy z nich, dla zapewnienia maksimum komfortu mieszkańców, wyposażono w wolnostojącą wannę oraz oddzielną łazienkę z prysznicem. Architekci zaprojektowali pokoje nie tylko jako miejsce do spania, ale jako wygodną, prywatną przestrzeń wypoczynku. Okna w sypialniach zostały zlokalizowane w taki sposób, aby zapewnić jak najpiękniejsze widoki podczas długich, relaksujących kąpieli.

Materiały użyte na parterze (beton, szkło i aluminium) dają poczucie solidności konstrukcji budynku, natomiast szerokie zastosowanie drewna w konstrukcji i wykończeniu poddasza nawiązuje do typowej dla regionu architektury nadmorskich chat i lokalnych tradycji żeglarskich, zapewniając jednocześnie ciepły charakter w prywatnych wnętrzach wczasowiczów.



Projekt: Jarmund/Vigsnæs AS/Arkitekter MNAL Oslo, Norway,

Lokalizacja: Thorpeness, Anglia

Realizacja: 2011,

Powierzchnia całkowita: 250 m2

Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Fot.: ©Living Architecture, Ivar Kvaal & Nils Petter Dalepin
Il.: ©Jarmund/Vigsnæs AS /Arkitekter MNAL pin
 Il.: ©Jarmund/Vigsnæs AS /Arkitekter MNAL pin
Il.: ©Jarmund/Vigsnæs AS /Arkitekter MNAL pin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek