Trendy i architektura

Two Hulls House

autor: arch. Hanna Łęcka - Wrębel

Ten niezwykły dom zbudowany został w nadbrzeżnym, polodowcowym krajobrazie kanadyjskiej Nowej Szkocji, na terenie o chłodnym, morskim klimacie. Budynek posadowiono na granitowym podłożu urozmaiconym wapiennymi otoczakami, zapewniającymi nieskazitelnie biały piasek plaży, tak pięknie kontrastujący z turkusem wody znajdującej się dosłownie na wyciągnięcie ręki.

grphoto_111030_29.jpgpin
Zobacz całą galerię

Two Hulls House zaprojektowano jako całoroczny dom dla czteroosobowej rodziny. Inwestorami była para lekarzy pochodzących z Brazylii z dwiema córkami. "Zakochaliśmy się w tutejszym wybrzeżu" - mówi pan domu.

Dwa horyzontalne pawilony, tworzące bryłę budynku, przewieszone ponad linią brzegu, dają skojarzenie z kadłubami statków, wyciągniętymi na brzeg na okres zimowy. Takie ich usytuowanie tworzy na zewnątrz budynku liczne osłonięte przestrzenie i zakamarki, zarówno pomiędzy pawilonami, jak i pod nimi. "Chcieliśmy, aby dom się unosił" - mówi Talbot Sweetapple, jeden z głównych projektantów - "i aby umożliwiał ludziom zamieszkanie w przestrzeni pomiędzy budynkiem a ziemią" - dodaje. Dom zaprojektowano z myślą o pięknie otaczającego krajobrazu: architekci nazwali go "instrumentem do oglądania krajobrazu". Dwa leżące prostopadłościany jak para binokli spoglądają przeszklonymi fasadami w stronę morza. Przeciwległe ich końce, od strony lądu, mieszczą dwie pracownie: rodziców oraz dzieci. Trzecie, poprzeczne "oko" spogląda na linię wybrzeża, tworząc element łączący obydwie bryły i mieszczący strefę wejściową do budynku. Od strony morza betonowy falochron doskonale osłania dom przed gwałtownymi atakami wody. W pionowe płaszczyzny surowego betonu, w szczelinie między dwoma wiszącymi bryłami, architekci świetnie wkomponowali proste schody prowadzące z domu wprost nad wodę.

Dwa tworzące zasadniczą część budynku pawilony mieszczą odpowiednio strefy dzienną i nocną. Wejście do budynku prowadzi po schodach do wycofanej przestrzeni, pomiędzy dwoma horyzontalnymi pawilonami i mieszczącej obszerny hall. Jest ona łącznikiem komunikacyjnym pomiędzy poszczególnymi częściami domu, dając dostęp do - znajdującej się po lewej - części dziennej z kuchnią, jadalnią i salonem, części nocnej w pawilonie po prawej lub możliwość przejścia na wprost, bezpośrednio w kierunku morza. Przewieszone nad brzegiem końce poziomych pawilonów (mieszczące odpowiednio living room oraz sypialnię państwa domu) mają przedłużenie w ażurowych zewnętrznych tarasach, zabudowanych drewnem (konsekwentnie zastosowanym na całej elewacji obydwu pawilonów), w nocy tworzących niezwykłe efekty świetlne, rzucając oryginalne cienie na ziemię pod nimi.

Two Hulls House posiada konstrukcję stalową, z zewnątrz wykończoną okładziną drewnianą. Okazałych rozmiarów belki i odciągi z pomalowanej na biało stali, widoczne w środku budynku, tworzą jego wewnętrzny szkielet i umożliwiają tak znaczne przewieszenie pawilonów ponad brzegiem morza. Zaprojektowano je w ten sposób, by skutecznie opierały się zarówno siłom grawitacji, jak i gwałtownym podmuchom nadmorskiego wiatru. Niemalże 10-metrowej długości wsporniki oraz żelbetowe fundamenty pozwalają wdzierać się wodzie w ich obręb, bez najmniejszej szkody dla konstrukcji.
Drewniana okładzina pawilonów składa się z pionowo montowanych desek 20-centymetrowej szerokości,
obniżony łącznik wykończono jako monolityczny blok z bielonego drewna użytego w postaci 10-centymetrowej poziomej boazerii. Tak samo jak elewację zewnętrzną, wykończono wnętrze tej części budynku. Równe linie klepek cedrowych dominują zarówno na ścianach, jak i sufitach tej części domu, nadając szczególny klimat jego wnętrzom.
Od strony wybrzeża horyzontalne bryły pawilonów nabierają lekkości dzięki usunięciu 2,5-centymetrowych łączeń pomiędzy poszczególnymi klepkami, stając się ażurowe, co daje spektakularne efekty świetlne, tworząc w nocy z budynku swoistą latarnię.
W obydwu przypadkach jako materiał okładziny na elewacji wybrano lokalnie dostępne drewno cedrowe. Cedr jest znany ze swojej odporności i wytrzymałości na trudne warunki atmosferyczne, z bardzo długiej trwałości oraz z doskonałych parametrów izolacyjnych. Dzięki zawartym w drewnie olejom, jest ono naturalnie chronione przed insektami i grzybami. Wszystkie te cechy znakomicie spełniają wymogi stawiane architekturze budynku położonego w surowych warunkach Nowej Szkocji.
Zakończenie "okularów" od strony morza stanową obszerne przeszklenia, wykonane w technologii ściany kurtynowej Alumicor, której lekkość i rozmiary zapewniają mieszkańcom spektakularne widoki na otaczający krajobraz. Konsekwentnie, pozostałe elementy stolarki wykonano również w metalu, w tym samym systemie. Dla zapewnienia optymalnego doświetlenia wnętrz oraz dodatkowego wyeksponowania piękna otaczającej przyrody, również na elewacjach bocznych zastosowano obszerne przeszklenia fasadowe. Dzięki temu mieszkańcy domu mają możliwość bezpośredniego obcowania z surowym pięknem rozciągającego się przed domem wybrzeża.

Projektując budynek, architekci postawili głównie na sprawdzone, rodzime firmy. Unikalne elementy konstrukcyjne, stworzone wyłącznie z myślą o tym projekcie, dostarczyła lokalna firma West Nova. Przy urządzaniu wnętrz projektanci sięgnęli po najwyższej jakości materiały, dużą część mebli i wyposażenia projektując samodzielnie. Liczne elementy stworzono wyłącznie z myślą o tej inwestycji, m.in. drzwi zewnętrzne i wewnętrzne oraz wszelkie elementy zabudów drewnianych: stałe siedziska, stoły i krzesła, wykonane zostały ręcznie z drewna jesionowego przez doświadczonych kanadyjskich rzemieślników. Jeden z nich stanowi ponad siedmiometrowej długości ława, będąca przedłużeniem zabudowy kominkowej.

Rozciągnięta niemalże na całą boczną ścianę bryła kominka stanowi główny akcent obszernej, utrzymanej w nieskazitelnej bieli, przestrzeni dziennej. Okazałą, ponad dziewięciometrowej długości, horyzontalną zabudowę kominka wyposażono w panoramiczne palenisko Stuv 21/105. Architekci od lat przekonani do tej belgijskiej marki wybierają jej produkty do prawie wszystkich swoich realizacji (oprócz Two Hulls House podobne palenisko Stuv zdobi m.in. wnętrze salonu Martin Lancaster House, stworzonego przez zespół MacKay-Lyons Sweetapple Architects). Dla uniknięcia niepotrzebnych elementów we wnętrzu, jako system odprowadzania spalin z kominka zaprojektowano lekki komin stalowy, biegnący na zewnątrz elewacji. Dzięki temu uzyskano czystą, obniżoną bryłę zabudowy kominkowej, rozciągniętą przylegającymi siedziskami niemalże na całą długość ściany.
Również w kuchni nie zabrakło unikatowych elementów wyposażenia: wykonanych ze steatytu blatów oraz zlewu, dostarczonych przez lokalną firmę z Halifaxu. Okładzinę kamienną łazienek stanowią indywidualnie projektowane płytki z białego marmuru Thassos. Poza tym wnętrza wykończono z użyciem produktów renomowanych marek: farb Benjamin Moore, lamp Sistemalux, Lumark czy Lightolier (architektoniczne oświetlenie wnętrza i zewnętrza budynku). Jasna, betonowa posadzka w części dziennej zapewnia optymalne rozprowadzenie ciepła przez układ grzewczy zasilany wodami geotermalnymi. Zastosowanie takiego systemu ogrzewania stanowiło ukłon projektantów w kierunku zrównoważonego rozwoju i ekologii. Pozostałe podłogi wykończono specjalnie barwionymi deskami dębowymi.
Rzeźbiarsko potraktowany, jednocześnie spokojny i dojrzały projekt Two Hulls House obejmuje obszerną, białą kubaturę wnętrza, z zewnątrz swobodnie nawiązującą do, będących inspiracją dla projektantów domu, monumentalnych sylwetek wyciągniętych na brzeg kadłubów statków. Oryginalną architekturę budynku doceniono, przyznając liczne nagrody i wyróżnienia: AZ People's Choice Design Award (2012 r.), Record Houses Award (Architectural Record 2012 r.), Lieutenants Governor's Medal of Excellence (2011 r.), Canadian Architect Award of Excellence (2011 r.), North American Wood Design Citation (2011 r.). Two Hulls House, Kanada, Nowa Szkocja
Projekt: MacKay-Lyons Sweetapple Architects Ltd.
Zespół projektowy:Brian MacKay-Lyons, Talbot Sweetapple, Kevin Reid, David Bourque, Omar Gandhi, Sawa Rostkowska, Jordan Rice.
Projekt konstrukcji: Campbell Comeau Engineering Limited.
Główny wykonawca: Delmar Construction.
Data ukończenia budowy: XI. 2011.
Powierzchnia: ok. 300 m2.
Koszty inwestycji: nie podano.

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

fot. Greg Richardsonpin

il. MacKa-Lyons Sweetapple Achitects Ltdpin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek