Trendy i architektura

Wokół ognia

autor: Arch. Hanna Łęcka – Wrębel

Pomieszczenie na poziomie dachu mansardowego trzypiętrowego domu było całkowicie opuszczone, używane jako przestrzeń do przechowywania leciwych rupieci, będąc przy tym lokalem przechodnim.

img_0696.jpgpin
Zobacz całą galerię

Klient chciał, ażeby architekci przekształcili tę przestrzeń w komfortowe pomieszczenie, w którym mogliby spędzać wspólnie czas – w ciszy, spokoju i bez dzieci. Oprócz tych wytycznych, architekci mieli zaprojektować miejsce pracy, przestrzeń do przechowywania różnorodnych przedmiotów oraz miejsca do spania dla gości.

Koncepcja

Każda rodzina posiadająca małe dzieci zderza się z problemem braku czasu na spokój i odpoczynek, który z reguły jest bardzo krótki, więc dla nas celem było stworzenie przestrzeni, gdzie można by się zrelaksować czy uciąć kilkuminutową drzemkę. Jest powszechnie wiadomo, że zmiana otoczenia może przyczynić się do zmiany reszty: mózg przestawia się z myślenia o problemach, a troski są postrzegane przez inny pryzmat. W efekcie, dana osoba przejmuje nowy sposób myślenia, a nawet odmienny styl zachowania – mówią architekci.

To dlatego projektanci zdecydowali się na stworzenie wnętrza, w którym spotykają się pewne wytyczne. Po pierwsze, wnętrze powinno być absolutnie odmienne od pozostałej części domu, powinno również bazować na odmiennych prawach pochodzących spoza naszego świata. Ma też być to rozwiązanie niespodziewane dla klientów, może nawet zaprzeczać ich preferencjom co do wybranego stylu. Po drugie, wnętrze powinno oddziaływać tonująco na przebywające w nim osoby, tak aby stały się spokojne, zrównoważone. Uwzględniając te zasady, architekci wykreowali bardzo lakoniczną przestrzeń, zamkniętą i pełną światła. Wnętrze skupione jest wokół strefy relaksu, zwłaszcza centralnego, całkowicie przeszklonego, monumentalnego paleniska.

Na początku prac nad projektem zmieniono układ pomieszczeń, dzięki temu pokój przestał być przechodni. Oczyszczono podłogę ze wszelkich niepotrzebnych ścianek działowych, zdemontowano elementy dachu, usunięto strop, aby wyeksponować piękno otwartej drugiej kondygnacji i jej belek stropowych. Pomieszczenie za kominem paleniska zaprojektowano z myślą o przechowywaniu rozmaitych rzeczy. Po lewej, pod sufitem, jest blat barowy, gdzie można napić się, w miarę chęci, herbaty lub wina. Wzdłuż całego okna fasadowego umieszczono szeroki blat roboczy.

Strefa odpoczynku zajmuje centralną część przestrzeni. W samym jej środku zaprojektowano centralne, stalowo–szklane palenisko, z szerokimi, wygodnymi siedzeniami wokół. Z trzech stron przestrzeń ta jest otoczona zbiorami książek i innych niewielkich przedmiotów. Projektanci użyli tu prostych materiałów o naturalnym pochodzeniu i kolorystyce, sporą ilość ciepłych iluminacji LED i znaczną ilość zieleni. Na szczęście udało nam się stworzyć przestrzeń, która będzie dla jej mieszkańców wyspą ciszy i pokoju – mówią architekci.  

Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin
Wokół ognia, fot. Ruetemplepin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek