Wodtke wokól kominka

Wokół kominka

Dobry grill - jak wybrać?

autor: Wiktor Wencel

Zanim zdecydujemy się na zakup odpowiedniego modelu grilla warto zastanowić się nad tym, jak często będziemy grillowali, w jakich okolicznościach oraz w jak szerokim gronie. Odpowiedź na te pytania pozwoli nam na podjęcie odpowiedniej decyzji zakupowej. Obecnie na rynku dostępne jest całe spektrum sprzętu do grillowania - oprócz grilli węglowych znajdziemy również gazowe i elektryczne.

pressebild-balkon-q1200.jpgpin
Zobacz całą galerię

Największą popularnością wciąż cieszą się grille węglowe. Zyskują sympatię osób lubiących tradycyjne grillowanie na węglu drzewnym lub brykiecie i towarzyszące temu doglądanie poziomu żaru i sposobu wypieczenia potraw. W przypadku nowoczesnych grilli jest to niezwykle łatwe. Najnowsze modele (np. Master-Touch marki Weber) posiadają termometr w pokrywie i system otworów wentylacyjnych, które służą do kontroli temperatury nad rusztem. Dodatkowo dla większego bezpieczeństwa uchwyty pokrywy pokryte są specjalną powłoką termiczną. Ważny jest także system ułatwiający pozbywanie się popiołu, co sprawia, że grillowanie na węglu drzewnym może być równie czyste jak na innych urządzeniach.

Grille z pokrywą

Ponad 60 lat temu w USA George Stephen stworzył prototyp grilla kulistego, który miał pokrywę i można było grillować bez względu na pogodę. Rozpoczęła się nowa era grillowania. Dziś grillowanie pod pokrywą to zasada, która staje się standardem zarówno w przypadku grilli węglowych, gazowych jak i elektrycznych.

Weber-Stephen, amerykański producent grilli ogrodowych przeprowadzał tzw. ślepe testy, z których wynikało, że smak potraw przyrządzanych na grillu węglowym, gazowym i elektrycznym niczym się nie różni. Osoby biorące udział w teście nie były w stanie zidentyfikować na jakim grillu przygotowywane było mięso. Oznacza to, że nie ma znaczenia źródło temperatury (żar, płomień gazowy lub spirala elektryczna), a przede wszystkim zachowanie odpowiednich warunków grillowania.

Jeśli nie brykiet to co?

Coraz większą sympatię zyskują grille gazowe, których dużym plusem jest szybki czas, w jakim uzyskują optymalną temperaturę, łatwość obsługi i trwałość. Działają one jak piecyki, które większość z nas ma w kuchniach. Nowoczesne grille posiadają elektroniczny zapłon oraz kilka palników, które mogą funkcjonować niezależnie. Poza tym powierzchnia rusztu jest przeważnie większa niż w przypadku grilli węglowych. W wielu modelach ruszt jest także dwupoziomowy, dzięki temu grillowane potrawy możemy odłożyć na półkę, by nie straciły temperatury przed podaniem.

Współczesne grille gazowe to mobilne kuchnie ogrodowe, możemy z nich korzystać na co dzień. Dla osób, które często i długo grillują grill węglowy przestaje być narzędziem wystarczającym. Jeśli zapraszamy większe grono znajomych i chcemy możliwie sprawnie przyrządzić dla nich posiłek na grillu potrzebujemy sprzętu, który nastawiony jest przede wszystkim na wydajność i skuteczność działania. Pamiętajmy, że właściwe przygotowanie potrawy na grillu uzależnione jest od zakresu panowania nad temperaturą, zatem najskuteczniejszy pod tym względem jest grill gazowy.

Bezpieczeństwo przede wszystkim

W przypadku grilli gazowych musimy upewnić się, czy sprzęt, który posiadamy jest przeznaczony na polski rynek. Jest to szczególnie istotne ze względu na podłączenie butli z gazem. W Polsce wykorzystywany jest gaz LPG propan-butan o ciśnieniu 37 mbar i tylko grille przystosowane do tych parametrów możemy podłączyć do polskich butli. Te elementy grilla, które mają styczność z gazem powinny być montowane i testowane fabrycznie. Jedyną rolę jaką producent powinien przeznaczyć kupującemu, to podłączenie grilla do butli lub specjalnych naboi z gazem.

Proste w obsłudze

Rozpalenie grilla gazowego jest niezwykle łatwe. Właściwie niczym się to nie różni od włączenia klasycznej kuchenki gazowej. W tym przypadku musimy jednak pamiętać o kilku dodatkowych czynnościach. Przede wszystkim zanim odpalimy grilla powinniśmy otworzyć jego pokrywę, by uniknąć nagromadzenia się pod nią gazu. Następnie odkręcamy zawór butli i odczekujemy chwilę, by gaz mógł wypełnić przewody. Zapalamy wszystkie palniki, zamykamy pokrywę i czekamy ok. 15 minut na nagrzanie rusztu.

Na taras

Do ostatniej kategorii należą grille elektryczne. Są najprostsze w obsłudze – temperaturę reguluje się poprzez bezstopniowe zwiększanie lub zmniejszanie mocy. Zaletą elektrycznych grilli jest także często samoczyszcząca spirala grzewcza i dodatkowe stoliki boczne. Ich trwałość zapewniają elementy ze stali nierdzewnej i żeliwa.

Grillowanie nie jest zarezerwowane tylko dla osób posiadających ogród, duży taras lub park miejski przed samym domem. Zwykły balkon to też świetne miejsce na przyrządzanie potraw. Decyduje o tym bowiem nie przestrzeń, lecz rodzaj grilla. Balkon to przestrzeń niezwykle praktyczna. Często służy jako dodatkowe pomieszczenie do przechowywania rzeczy sezonowych lub składowania niepotrzebnych. Balkon zasługuje jednak na więcej. To miejsce ma potencjał, by nawet w betonowej dżungli miasta być oazą wypoczynku i doskonałym miejscem do grillowania.

Grille elektryczne – mała powierzchnia, duże możliwości

Grille elektryczne są niezwykle proste w obsłudze. Wystarczy włożyć wtyczkę do kontaktu, ustawić pożądaną temperaturę, poczekać aż rozgrzeje się spirala grzewcza i będąc na balkonie można już wrzucać na ruszt ulubione potrawy. I co najważniejsze: nie trzeba wcześniej wnosić na górę po schodach 10-kilogramowego worka z węglem drzewnym, ani potem wynosić popiołu. Wybierając grill elektryczny warto dopasować jego wielkość do przestrzeni, którą dysponujemy.

Grille elektryczne najlepszej jakości posiadają samoczyszczącą spiralę grzewczą i wyjmowany pojemnik na ociekający tłuszcz. Dzięki temu ich czyszczenie ograniczone jest do niezbędnego minimum.

Dbaj o sąsiada!

Przed rozpoczęciem grillowania warto dowiedzieć się o ewentualne przepisy, które określają warunki grillowania na osiedlach i balkonach budynków wielorodzinnych. Zwykle zakazy dotyczą otwartego ognia, czyli grilli węglowych i gazowych. Ale nawet jeśli ustawodawca daje zielone światło w odniesieniu do grilli elektrycznych, to należy mieć na uwadze także komfort sąsiadów. Jeśli zapachy i hałas są dla nich uciążliwe, warto do tego podejść ze zrozumieniem. W ramach budowania dobrosąsiedzkich relacji można też zaprosić sąsiadów na zimne piwo z gorącą zakąską z grilla. I pokazać im, do czego można wykorzystać balkon.

Co daje smak

Wiele osób twierdzi, że prawdziwą przyjemność grillowania można osiągnąć tylko, posługując się grillem węglowym. Wydaje się, że węgiel drzewny zapewnia potrawom niepowtarzalny aromat, który wszystkim kojarzy się z grillowaniem. Współczesne grille gazowe i elektryczne w niczym nie ustępują jednak węglowym. Nie rodzaj „paliwa”, źródła ciepła decyduje bowiem o tym, czy stek będzie smaczny czy nie, lecz temperatura na ruszcie.

Na co zwrócić uwagę?

Gdy już wybierzemy odpowiadającą kategorię grilli, warto zwrócić uwagę na to, w co dany sprzęt jest wyposażony. Dodatkowe funkcjonalności mogą zdecydowanie ułatwić przygotowywanie potraw oraz sprawić, że grill będzie nam służył przez wiele lat. Dobry grill powinien zatem posiadać:

  • Pokrywę, dzięki której grillowanie będzie możliwe niemalże w każdych warunkach atmosferycznych. Pokrywa zmniejsza również ryzyko przypalenia potraw, ponieważ dzięki zmniejszeniu dopływu tlenu nie wytwarzają się płomienie. Dodatkowo pozwala ona na grillowanie z wykorzystaniem metod pośredniej i bezpośredniej.
  • Wbudowany termometr, który pozwala kontrolować stan przygotowania potraw. Możemy przyrządzać potrawy zgodnie z przepisem, który rekomenduje określoną temperaturę do poszczególnych dań.
  • Zabezpieczenie przed korozją – grill powinien służyć nam przez wiele lat, bez względu na to, w jakich warunkach atmosferycznych jest używany. Takie zabezpieczenie stanowią np. żeliwo, stal nierdzewna lub emalia porcelanowa.
  • Chromowany ruszt – zapewnia długie użytkowanie, jednak popularne są także ruszty żeliwne. Do przygotowania idealnego steka wykorzystuje się np. specjalny ruszt w kratkę.
  • Popielnik – stanowi ważny element wyposażenia dla grilli węglowych. Duży i zdejmowany popielnik pozwala na sprawne usuwanie popiołu bez konieczności wygaszania grilla. Warto też zwrócić uwagę, czy grill ma prosty system usuwania popiołu np. poprzez wbudowane wewnątrz kotła specjalne skrzydełka.
  • System wentylacji. W każdym grillu węglowym z pokrywą powinny znajdować się otwory wentylacyjne zarówno w górnej jak i w dolnej części. Poprzez te otwory do wnętrza grilla dostaje się tlen niezbędny do procesu spalania. Ilość tlenu jaki wpuszczamy do wnętrza wpływa na poziom żaru na brykiecie. To najprostszy proces regulacji temperatury. Powietrze dostające się do grilla od dołu, powoduje, że brykiet spala się szybciej i intensywniej, zapewniając wysoką temperaturę grillowania. Otwarcie dodatkowo górnych otworów wentylacyjnych powoduje zassanie powietrza z dołu i podniesienie temperatury wewnątrz grilla. Jednocześnie zamknięcie otworów znajdujących się pod grillem i wentylatorów w pokrywie pozwala szybciej wygasić brykiet.
  • Uchwyty - zabezpieczone przed nagrzewaniem specjalną izolacją np. duroplast i znajdujące się w odpowiedniej odległości od gorącej kopuły grilla.
  • Akcesoria - możliwość korzystania z dodatkowych akcesoriów np. stojaka na kurczaka, kamienia na pizze, woka.
  • Gwarancję - nawet do 10 lat.
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin
Fot. Weber-Stephenpin

Komentarze (0)

Zaloguj się aby skomentować artykuł
Zaloguj się
facebook Twitter Google+

Nasi partnerzy

Kominki polski
Pasywny Budynek
IntelEko.pl
Ogrzewnictwo.pl
Kominek